sidtopp mobil
Leif Gustafsson, Agneta Lindblom Hulthén och Anne Wollter är gänget bakom bokförlaget Vardagens Mysterier som gör böcker om lokal och internationell matkultur. Foto: Jakob Lambertsen
Leif Gustafsson, Agneta Lindblom Hulthén och Anne Wollter är gänget bakom bokförlaget Vardagens Mysterier som gör böcker om lokal och internationell matkultur. Foto: Jakob Lambertsen

Halländsk vardag
mitt i världen


Vardagens mysterier har utvecklats från en tidningsspalt som undersökte förunderligheter i vår vardag till ett förlag som vill knyta ihop halländska vardagen med hela världen. Hemadressen och hjärnan finns i det vackra Sibbarp i Halland – inte att förväxla med andra inte lika natursköna orter med samma namn. Här produceras allt en människa kan behöva för sitt lekamliga behov: alla slags matvaror och vin och öl därtill. Kulturlivet i trakten är mångsidigt och livligt så de intellektuella behoven kan också få sitt. Förlagets hjärta omfattar hela världen.
Vår första bok Vi som bor mitt i maten handlar om människorna i vårt hörn av världen som lagar, förädlar och filosoferar runt mat och delar med sig av sina bästa recept. I vår andra bok Grytor utan gränser möts nyare svenskar och de som har sina rötter i den halländska myllan sedan generationer tillbaka och lagar mat tillsammans.
Att mötas över en gryta och tallrik ger möjlighet till kunskapsutbyte och förståelse människor emellan. Vänskapsband har knutits och inspiration har flödat vid spis och ugn. Asiatiska och afrikanska kryddor har emigrerat till halländska grytor och människor vars vaggor stått i Syrien och Togo har upptäckt exotiska svenska tillbehör som ”lingonberry”.
Här näst väntar böcker om drycker från saft till kryddat brännvin med råvaror från vår nära omgivning och kakor från Folkared till Damaskus.
Agneta Lindblom Hulthén, som varit journalist längre än hon vill tänka på, äger Vardagens Mysterier och skriver de flesta texterna. Leif Gustafsson med bakgrund som pressfotograf har ett särskilt utrymme för människor och mat i sitt kameraobjektiv. Anne Wollter är kulturjournalisten som svarar för layout och design av våra böcker.   

Och vilka är vi då?

Agneta Lindblom Hulthén skriver. Läs mer om Agneta.
 


Leif Gustafsson fotar.
Läs mer om Leif.

 


Anne Wollter står för form och layout. Läs mer om Anne